Una nova Vila-real del segle XXI participada per tota la societat, més inclusiva, més sostenible i més innovadora. Això és el que persegueix el projecte pilot de l’Agenda Urbana Espanyola que, finançat de manera històrica amb 200.000 euros per la Unió Europea, ha començat a perfilar-se en les últimes setmanes a Vila-real. Després d’una primera ronda de reunions de caràcter tècnic i polític, aquesta setmana l’alcalde de la ciutat, José Benlloch, ha reunit tots els consells sectorials formalment constituïts, a fi de traslladar-los les claus del procés i obrir el debat ciutadà sobre la Vila-real del futur. Per a aquest debat, Benlloch ha posat sobre la taula un total de 100 projectes.
En concret, són vuit els organismes participatius que ha presidit aquesta setmana l’alcalde; organismes que, després d’aquesta primera sessió introductòria, continuaran reunint-se i treballant en l’elaboració del pla d’acció amb el qual Vila-real s’alinearà definitivament amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) aprovats per les Nacions Unides el 2015. La Mesa de Turisme i Oci, que reuneix els restauradors, hostalers i altres negocis relacionats amb el sector turístic local, va obrir el calendari de sessions dilluns passat. Al llarg de tota la setmana, l’han seguit el Consell Escolar Municipal, la mesa de negociació amb els sindicats, el Consell Agrari Local, la Mesa del Pacte local pel renaixement, el Consell de Xiquets i Xiquetes, el Consell Local de l’Esport i el Consell de Participació Ciutadana, que va tancar el dijous les sessions.
En cadascuna d’aquestes reunions, Benlloch ha exposat què és l’Agenda Urbana Espanyola i per què és necessari desenvolupar en aquests moments un pla d’acció local. «En el món, som 7.500 milions d’habitants. Consumim més recursos que mai, alguns d’ells devastadors per al planeta, mentre continua creixent l’esperança de vida. O es prenen decisions ja o ens carreguem el planeta i la convivència. Aquesta és la filosofia dels ODS i de les agendes urbanes europea i espanyola. Del que es tracta és que tots estiguem alineats, remant junts, en la mateixa direcció», assenyala Benlloch. «A més, l’Agenda Urbana», agrega, serà un document clau per a poder accedir als fons europeus activats per la UE en l’històric Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR), en el qual l’excel·lent gestió del Govern d’Espanya va aconseguir l’adjudicació de 140.000 milions d’euros per al nostre país en els pròxims anys».
«No podem perdre ni un euro que puga venir d’Europa per a recuperar-nos de la covid-19, ser més resilients, i transformar la nostra economia. Per a fer de Vila-real una ciutat més inclusiva, innovadora i sostenible. Però no podem fer-ho sols; és imprescindible que ens impliquem tots a definir el que volem per al nostre futur. Per a això, hem posat damunt de la taula 100 projectes, però estem treballant amb més del triple», assenyala. «El que ara dissenyem entre tots és el que serem en el futur», conclou Benlloch.