El procés de diagnòstic per a l’elaboració del pla local de l’Agenda Urbana Espanyola entra en la recta final amb la convocatòria de les taules de treball obertes a la ciutadania i els col·lectius de la ciutat, en les quals s’abordaran els reptes de la nova Vila-real del segle XXI des dels àmbits de la innovació, el territori, la cultura i l’acció social. L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, participarà en les quatre taules de treball que es reuniran entre els dies 29 i 30 de juny i a les quals pot sumar-se qualsevol persona o institució interessada a aportar propostes i participar en el debat obert en el procés de l’Agenda Urbana a partir dels 100 projectes que l’alcalde ha posat sobre la taula per a transformar la ciutat.
El primer edil ha recordat la importància d’implicar la ciutadania en el procés de disseny de l’Agenda Urbana, «un document estratègic que guiarà la construcció de la ciutat en les pròximes dècades i que s’inspira en els Objectius de Desenvolupament Sostenible per a impulsar un canvi en les polítiques de desenvolupament urbà». Sobre aquest tema, Benlloch apel·la a la participació en el debat local «sobre el que volem que siga la nova Vila-real del segle XXI, amb una mirada a llarg termini perquè hem de ser capaces de dissenyar una ciutat que estiga preparada per a afrontar el futur amb garanties i que siga una ciutat més inclusiva, sostenible, innovadora, que tinga oportunitats i que estiga integrada en el món que l’envolta, compartint objectius».
Per a obrir aquest diàleg, l’alcalde ha posat sobre la taula els 100 projectes que l’equip de govern vol compartir i debatre amb els veïns i veïnes. Les taules de treball de l’Agenda Urbana arrancaran aquest dimecres amb la convocatòria de la taula de les entitats socials, que es reunirà a les 12.00 hores a la Casa dels Mundina. Aqueix mateix dia a la vesprada, a les 19.00 hores, s’ha convocat la taula de treball de Territori i model de ciutat, que en aquest cas es reunirà en l’Assut de Termet. «Les polítiques socials i de territori seran claus per a definir una ciutat cada dia més inclusiva i sostenible, en la qual les persones estiguen sempre en el centre del desenvolupament i el progrés, per això necessitem anar de la mà de la societat, conéixer les seues opinions i treballar junts», subratlla.
El dijous les reunions continuaran amb les taules de treball Vila-real ciutat innovadora i Vila-real ciutat cultural. Està previst que l’alcalde participe en aquests fòrums, com ja va fer en les reunions polític-tècniques i en les convocatòries dels consells sectorials. El primer edil està liderant el procés de treball per a dissenyar el Pla d’acció local de l’Agenda Urbana Espanyola, per al qual la ciutat de Vila-real ha obtingut una subvenció de 200.000 euros de la Unió Europea a través del Pla de recuperació, transformació i resiliència finançat amb fons Next Generation.
Les persones o col·lectius interessats a participar en les taules de treball poden inscriure’s a través del formulari Formulariagendaurbana o acudir directament a la convocatòria en cas que no tinguen temps o possibilitat de realitzar la inscripció prèvia.
A més, la participació ciutadana en el procés de l’Agenda Urbana també s’articula a través del lloc web agendaurbana.vila-real.es. En aquesta pàgina la ciutadania pot accedir a la informació sobre els objectius estratègics, les línies d’actuació i les àrees de treball. Un dels apartats de la web de l’Agenda Urbana de Vila-real està dedicat a la participació ciutadana. Així, en la secció Participa, qualsevol persona interessada a aportar idees o iniciatives podrà fer-ho seleccionant un dels 10 objectius sobre els quals es treballa en el pla estratègic i explicant la seua proposta.